Image

A kratom rövid története Thaiföldön

Ha már gyakorlott kratomfogyasztó vagy, valószínűleg már te is tudod, hogy Thaiföld jó ideig az egyik legfontosabb származási helye volt a kratomnak. De vajon tudsz ezen kívül mást is az országról, a törvényeiről, vagy arról, hogy miért volt ilyen széles körben elérhető a kratom Thaiföldön?

Talán nem!

Tudtad például, hogy manapság már szinte egyáltalán nem exportálnak kratomot közvetlenül Thaiföldről?

Ha tudjuk is, honnan származnak kedvenc törzseink, legtöbben nem ismerjük ezeknek, vagy az adott területnek a történetét. Sokan nem is tudják, hogy a kratom exportja jelenleg illegális Thaiföldön!

A kratom termesztésének feltételei Thaiföldön
Az első dolog, amit meg kell értenünk, miért olyan kedvezőek a feltételek a kratom fejlődéséhez Thaiföldön. Mik azok az éghajlati- és földrajzi adottságok, melyek miatt ez a terület olyan ideális a kratomfák számára?

A kratom egy trópusi, lombhullató fa. Sok száz éven át vadon nőtt Thaiföldön, majd az 1900-as évek elejétől egészen az 1943-as kratomtörvényig kifejezetten emberi fogyasztás céljából termesztették. Ezután betiltották a kratomfák termesztését Thaiföldön.
Mivel a fák őshonosak Thaiföldön, a már meglévő fák tovább nőhettek és ki is lehetett vágni őket – bár a levelek felhasználása gyakorlatilag törvénytelen volt.

A kratom a párás, meleg, és szinte állandóan nedves körülmények között növekszik legjobban. Thaiföld tökéletesen megfelel ezeknek a feltételeknek, és épp emiatt számos régiójában nagyon termékeny a talaj is. Ezért a kratom nagyon könnyedén tud fejlődni Thaiföldön.

A kratom bonyolult történelme Thaiföldön
Noha sokan azt hihetik, a kratomot gyakran és nyíltan fogyasztják Thaiföldön, ez nem így van, a régió kratomhoz fűződő, hosszú és bonyolult történelme miatt.

Az 1900-as évek elején, és azt megelőzően sok száz éven át, az emberek sokféle különböző célra használták a kratomot Thaiföldön. Ez azonban később megváltozott.

1943-ban a thai kormány elfogadta az úgynevezett 2486-os kratomtörvényt. Ez a törvény illegálissá tette a kratomfák ültetését. A törvény valódi célja az ópium általános felhasználásának visszaszorítása- és szabályozása volt a régióban, de hosszú távú következményekkel járt a kratom használatával kapcsolatban is.

1979-ben a marihuánát és a kratomot is 5-ös kategóriájú kábítószernek minősítették. Thaiföldön ötféle kategóriába sorolják a kábítószereket, az 5-ös kategóriát tekintik a rangsor legalsó szintjének. A szabályozást követő évtizedek során a kratom birtoklása- és felhasználása miatt történő letartóztatások száma hihetetlenül alacsony volt.

A kratom jelenlegi jogi helyzete Thaiföldön
Számos kísérletet tettek már arra, hogy a kratom ismét legális legyen Thaiföldön. Míg egyesek a régióhoz fűződő történelme mellett érvelnek, mások a pénzügyi előnyöket domborítják, amit a kratom nyílt és legális exportja jelenthetne az ország számára.

Három kísérlet történt a kratom törvényessé tételére; 2004-ben, 2009-ben és 2013-ban, mielőtt 2018-ban hivatalosan is elfogadták volna az új kratomtörvényt. Ez a törvény nem legalizálta teljes mértékben a kratomot. Helyette a gyógyászati célú kratom termékek behozatalának-, exportjának-, előállításának-, felhasználásának- és birtoklásának szabályait vázolta fel.

Ez azt jelenti, hogy a kratom jelenleg legális Thaiföldön, de csak abban az esetben, ha termesztése-, értékesítése-, vagy felhasználása gyógyászati célból történik.

De akkor honnan is származnak a thai törzsek?
Lehet, hogy ezen a ponton most kissé összezavarodtál. Miért? Mivel számos thai kratomtörzs létezik, miközben épp az imént mondtuk, hogy a kratom részben illegális Thaiföldön.

Szóval akkor honnan is származnak a thai kratomtörzsek?

Kissé zavaró lehet, hogy mi is néhány törzset, melyet árusítunk, Thai Kraken kratomtörzsnek nevezünk. Hogyan lehetséges ez, ha Thaiföldön illegális a kratom exportja?

Ennek egyszerűen az az oka, hogy az elnevezés utal a törzsre, de nem feltétlenül utal a termesztés helyére. Maga a törzs thai törzs néven vált ismertté, mivel a magok genetikailag Thaiföldről eredeztethetők, még abban az esetben is, ha az adott növényt, melyről a levelek származnak, már nem ott termesztették. Legtöbb esetben a thai kratomtörzseket a thai országhatárok közelében, nagyon hasonló adottságokkal rendelkező területeken termesztik.

Mindenesetre a legjobb, ha a törzsek elnevezéseire csupán csak fantázianevekként gondolunk, mivel nem feltétlenül utalnak az adott törzs termesztési helyére. Tudjuk, hogy ez így kissé zavarba ejtő lehet, de jelenleg ez a névadási szokás a kratom világában.

Honnan származik a legtöbb kratom?
Manapság a legtöbb kratom Indonéziából származik, és Borneón vagy Szumátrán termesztik. Ott ugyanis legálisan exportálható a kratom, ezért speciális körülményeket biztosítanak a különféle törzsek számára, hogy a kratomfogyasztók megtapasztalhassák az eltérő fajták különböző hatásait.

További félreértések a kratommal kapcsolatban
Valószínűleg több száz (vagy akár ezer) kratomfogyasztót is összezavarhat az a tény, hogy a kratom illegális Thaiföldön. Így is sokan feltételezik, hogy a kratom onnan származik, és hogy ott is gyakran fogyasztják.

Noha a kratom fogyasztása Thaiföld déli régióiban még mindig meglehetősen gyakori a férfiak körében, a gyógyászati célú felhasználást leszámítva semmiképpen sem legálisan teszik mindezt. Kizárólag orvosi engedéllyel lehet legálisan fogyasztani.
Mindezek ellenére a hagyományos thai-jellegű törzseket továbbra is Thaiföldön kívül termesztik, hogy a kratomfogyasztók világszerte megtapasztalhassák a thai kratom fogyasztásának előnyeit. De idővel talán egyszer újra lehet majd kratomot exportálni Thaiföldről is!
 

Image