Image

A Mitragyna Javanica alkaloidjai

A Kratom (Mitragyna speciosa) növényen kívül számos más Mitragyna növény is létezik, amelyek közül az egyik a Mitragyna Javanica. A Mitragyna diversifolia néven is ismert M. javanica ugyanazokból a délkelet-ázsiai régiókból származik, mint a kratom.

A két növény bár számos hasonlóságot mutat, de nem jelenti azt, hogy emiatt ugyanakként kezelhetőek. A M. javanica egyedi alkaloidokat tartalmaz, és a kratomtól teljesen eltérő hatást vált ki. A két növény nagyon hasonlóan néz ki (könnyen összekeverhető): mindkettőnek magas, erős törzse és széles levelei vannak. Nehéz megkülönböztetni a kettőt anélkül, hogy tudnánk, mire fontos odafigyelni. A kratomot Thaiföldön krathumna néven ismerik, és láz, izomfájdalmak, hasmenés és köhögés és olykor malária kezelésére használják. A M. javanica szinte mindenhol legális, így kiváló választás azokon a területeken, ahol a kratom be van tiltva.


A Mitragyna Javanica-ban található alkaloidok
A M. javanica teljes alkaloid-profilja egyelőre nem teljes mértéken ismert. Azt azonban lehet tudni, hogy hiányzik belőle a kratomban található két legjelentősebb alkaloid: a mitragynin és a 7-hidroximitragynin. Ezek az alkaloidok az opioid receptorok részleges agonistáiként működnek, így a kratom erős fájdalomcsillapító hatású. Azonban a M. javanica-ban és a kratomban is számos alkaloid található, köztük az ajmalicin, a mitrafillin és az izomitrafillin.

Mitrajavin

A mitrajavin a M. javanica-ban található domináns alkaloid. Szerepe nem teljesen tisztázott, de valószínűsíthető, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mitragynin, és kisebb mértékben bár - de fájdalomcsillapítóként hathat.

Ajmalicin

Az ajmalicin számos más növényben is megtalálható, antiaritmiás szer, amely segíthet stabilizálni a rendellenes szívritmust. Ez az alkaloid az Alzheimer-kór javításának lehetőségét is nyújthatja.

Izomitrafillin

Az izomitrafillin neuroprotektívnak tekinthető. Oxindol-alkaloidként valószínűsíthetően rákellenes, antidiabetikus, antibakteriális, antioxidáns és fájdalomcsillapító hatású lehet.


Javanica, mint kratom alternatíva
A Mitragyna javanica egy gyógynövény, és számos olyan előnnyel járhat, mint a kratom, bár összességében kijelenthető, hogy kevésbé hatásos. Bár kevésbé stimuláló hatásokat eredményezhet, ugyanakkor kevesebb mellékhatás kockázatát hordozza.

Image