Image

Hogyan készítsünk ízletes kratomteát?

Tudod már, hogyan kell kratomteát főzni? Vagy ami még fontosabb, tudod, hogyan lehet finom is?

Évezredek óta, különböző okokból hódolnak az emberek a kratomtea-fogyasztás szenvedélyének világszerte. Habár a kratom fogyasztására más lehetőségek is rendelkezésre állnak, a tea a legrégebbi és legnépszerűbb módja.

Sokan nem értik az első kóstoláskor, hogy miért olyan népszerű ennek a teának fogyasztása. De vajon miért gondolják ezt? Nos, leegyszerűsítve, legtöbben úgy vélik, hogy a kratomtea bizony nem túl finom!

De mit tehetünk, hogy azért, hogy jó ízű kratomteát készíthessünk? Adunk néhány ötletet!

 

Mi az a kratom és milyen az íze?

A kratomtea a kratomfa leveleiből készült teakeverék. Ez a fa egy trópusi örökzöld, melynek leveleit évszázadok óta használják nyersen és tea formájában is.

Attól függően, hogy hol termesztik a kratomot, hogyan dolgozzák fel a leveleit, és mi hogyan készítjük elő azokat – a kratomteát sokféle módon lehet elkészíteni. Többféle íz is jellemezheti, de általában erős, gyógynövényes jellegű és földes ízű.

Egyszerű kratomteaként is élvezhetjük, de számos módon javíthatjuk az ízélményt, néhány egyszerű összetevő hozzáadásával.

 

Hogyan lehet javítani a kratomtea ízén?

Miután már tudjuk, hogyan készítsünk kratomteát, következő lépésként kísérletezhetünk, hogyan ízesítsük ízlésünknek megfelelően. Hogy a kratomteát finomnak érezzük, egyeseknek nehezebben, másoknak könnyebben megy, mindenesetre az alább felsorolt ízesítésekkel érdemes próbát tenni.

 

Méz és citrom

A kratomtea legegyszerűbben citrom, méz, vagy cukor hozzáadásával ízesíthető, mégpedig az alábbiak szerint.

A legtöbb sötét, földes teához hasonlóan a kratomtea ízéhez is egyaránt jól illenek a citrusfélék és az édes íz is.

A citrusfélék ellensúlyozzák a földes ízek erősségét, a méz pedig az egész főzetet megédesíti.

A legjobb, ha a citromot egy nagyobb mennyiségű kratomteához adjuk hozzá az elkészítés során. A citromban található citromsav a kratomea ízének javításán túl, segít megőrizni a tea lúgosságát is.

A mézet is célszerű egy nagyobb mennyiség készítésekor hozzáadni a főzethez, de ízesíthetjük vele teánkat közvetlenül fogyasztás előtt is – az édesség mindkét esetben segít elnyomni a kratom összetevőinek kevésbé finom ízjegyeit.

Először csak egy evőkanál mézet tegyünk hozzá, de nem kell meglepődni, ha még egy kell bele.

Ha nem szeretjük a citromot, más citrusfélét is használhatunk helyette. A kratomtea citromlével és narancslével ízesítve is egyaránt népszerű, és vannak, akik grapefruitlével kedvelik leginkább.

 

Vaníliás mandulatej

Sok kratomtea-rajongó jött már rá, hogy vaníliás mandulatej – lehetőleg az édesített fajta – hozzáadása egy csésze teához sokat javít az ízén. Különösen akkor, ha szeretjük forrón inni a kratomteát, mert így sokkal jobban hasonlít a hagyományos fekete tea ízéhez.

A mandulatej vaníliás aromája elnyomja a kratom kevésbé finom ízjegyeit, így akár további vaníliát is adhatunk hozzá az íz fokozásának érdekében, attól függően, hogy mennyire lett erős a kratomteánk.

Maga a mandulatej kiváló kiegészítője a kratomteának. A mandulatej lúgos ital, ezért jól illik a levelekben található vegyületekhez. A tejjel ízesített kratomtea sokkal selymesebb, ami segíti az elfogyasztását is, így még jobban várjuk a következő alkalmat, hogy ihassunk belőle!

 

Forró csoki keverékek

Vannak, akik nem szeretnék citrusfélékkel vagy mandulatejjel ízesíteni kratomteájukat. Azok számára, akik jobban kedvelik az édes, desszert-jellegű italokat, javasoljuk, hogy keverjenek teájukhoz forró csoki port.

Egy evőkanál forró csoki por hozzáadása egy csésze forró kratomteához remek módja az ízesítésnek.

A kakaó íze sok földes jeggyel bír. Bár sokan nem is veszik ezt észre, mivel a túlédesített csoki íz elnyomja ezeket a finom aromákat, pedig a csokoládé kifejezetten jól illik a földes ízekhez.

Ha a kratom eredeti ízét szinte elviselhetetlennek találjuk, akkor a kakaós ízesítés a legmegfelelőbb számunkra, amely jól kiegészíti annak természetes ízét.

 

Ízesítés hagyományos teafilterekkel

Ha az elkészített kratomteánk hagyományos teával keverjük, remekül ellensúlyozhatjuk a természetes, földes ízjegyeket.

Mindössze annyit kell tenni, hogy fogunk egy-két hagyományos teafiltert, és a forró kratomteában áztatjuk ki őket. Külön-külön is elkészíthetjük a főzeteket, majd utólag, tetszőleges arányban is összekeverhetjük őket. Próbálkozzunk különböző arányokkal, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Az alábbi ízesítésű hagyományos teafiltereket ajánljuk leginkább:

  • Citrus keverékek
  • Gránátalma
  • Vaníliás ízesítésű teák
  • Gyümölcsteák
  • Édes teák

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyiket próbáljuk ki először, akkor kezdjük a kedvenc teánkkal! Készítsünk kétszer akkora mennyiségű teát, mint amit általában szoktunk, hogy megfelelően ízes legyen a kratom erős ízének kiegyenlítéséhez.

 

Ízesített szirupok

Ez a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb módja a kratom ízesítésének. Ha már unjuk a kratom földes ízét, adjunk ízesített szirupot a teához. Ezeket a szirupokat leginkább desszertek, vagy kávé ízesítésére használják, de tea ízesítésére is alkalmasak.

Az alábbi ízesített szirupok kifejezetten jól illenek a kratom természetes ízéhez:

  • Málnatea
  • Ananász
  • Citrom
  • Őszibarack
  • Szeder

Próbálj ki másféle törzseket is!

Kipróbáltunk többféle párosítást, de még mindig nem találtuk meg az igazit? Ha úgy érezzük, nem találjuk a számunkra optimális módot, akkor lehet, hogy az adott kratomfajta az, amely nem megfelelő számunkra. Hiszen a legjobb kratomtea recept az, amelyik a legjobban ízlik nekünk.

A kratomnak számos különböző törzse van, ezek többsége por és levél formájában egyaránt elérhető. Termékeink között válogatva biztosan megtalálod azt az ízt, amely leginkább megfelel az ízlésednek.

A KRATOM TÖBB EURÓPAI ORSZÁGBAN IS FORGALOMBAN VAN EMBERI FOGYASZTÁSRA, DE A MAGYARORSZÁGI JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN ITTHON KIZÁRÓLAG BOTANIKAI ÉS ANALITIKAI CÉLOKRA, TOVÁBBÁ NÖVÉNYI FESTÉKKÉNT KÜLSŐ HASZNÁLATRA ÁRUSÍTHATÓ.

Image