Image

Honnan származik a Kratom?


A kratomipar időnként igen trükkös tud lenni. Folyamatos a harc, amit a különböző kratomvállalatok és az olyan támogató szervezetek, mint az Amerikai Kratom Szövetség vívnak, azért, hogy biztosítsák a kratom fogyasztók helyzetét és biztonságát Amerikában, de mindezek mellett nem sok figyelem jut az  ipar más szemszögeinek vizsgálatára.
Azonban, fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók többet megtudhassanak a kratomról és arról, hogy honnan ered. Valójában pont ez az egyik olyan kérdés, amit a leggyakrabban tesznek fel nekünk, hogy honnan is származik a kratom?
Sok kratomfogyasztó tévesen feltételezi azt, hogy a kratomot több különböző országból exportálják, az igazság az, hogy a világ kratomkínálatának 95% -a egy országból származik. 

Malajzia
Az első ország, amelyről gyakran feltételezik, hogy a világ kratomkínálatának nagy részét exportálja, Malajzia. Ha hallottál olyan kratom törzsekről, mint a zöld maláj vagy a szuper maláj, akkor jó eséllyel erre az országra tippeltél!
Míg számos népszerű kratomtörzs neve a „Malajzia” szóból ered, ezeket az elnevezéseket a környékbeli kratomfajták tulajdonságai ihlették. A legtöbb kratomtörzs elnevezése nem a termesztés helyére utal, inkább a hatásaira.
Jelenleg tilos a helyi fogyasztás Malajziában, és exportálni sem lehet, egy nagyobb kivétellel. Néhány malajziai gazdaság termeszthet és exportálhat is – mivel ezt teljesen feldolgozatlan formában teszik. Lényegében a leveleket csak betakarítják és továbbküldik. Mindemellett a Malajziából exportált kratom mennyisége igen csekély.

Thaiföld
Hosszú időn keresztül Thaiföld is sok kratomlevelet exportált. Gyakran hallani, hogy az emberek azt mondják, a kratom Thaiföldről származik. Manapság azonban legálisan nem lehet Thaiföldről kratomot exportálni, kivéve orvosi célból. Még mindig nőnek ott fák, és még mindig vannak kisebb csoportok is, melyek törvényesen használhatják a kratomot.
Thaiföldön a kratom 5-ös szintű kábítószernek számít. Ez azt jelenti, hogy bárki, akit kratom birtoklásán, vagy használatán érnek, börtönbe kerülhet, vagy szigorúan megbírságolhatják, kivéve, ha erre lehetőséget biztosító egészségügyi kártyával rendelkezik. A thai kormány ezt szigorúan kezeli, de még mindig akadnak olyanok, akik illegálisan fogyasztják.
Néhányan legálisan is használhatják a kratomot Thaiföldön. Bizonyos esetekben orvosi-, és kormányzati jóváhagyással rendelkező személyek gyógyszernek minősülő készítményként törvényesen is fogyaszthatnak kratomot.

Változások 2018-ban
2018-ban megváltozott a kratom thaiföldi szabályozása: az új rendelkezések lehetővé teszik bizonyos esetekben az országon belüli fogyasztást, valamint a kratom importálását és exportálását. Bár ez még mindig egy igen szigorúan szabályozott terület, némi érdeklődést mutat az iránt, hogy a kratom szigorú tiltása enyhülhessen Thaiföldön.
A 2018-as törvény kimondja, hogy a kratom gyógyászati célokra fogyasztható, importálható, exportálható és termeszthető. Természetesen még mindig sok a korlátozás, de a törvények ezen enyhítése is változást hozott a kratom termesztésének és használatának módjában Thaiföldön.
A törvény értelmében jelenleg kis mennyiségben exportálható kratom Thaiföldről, de nehéz pontosan megmondani, hogy valójában mekkora export valósul meg.

Indonézia
Indonézia valószínűleg a legérdekesebb ország, amiről beszélni lehet a kratom exportját illetően, azért is, mert az indonéz kratomexport jövője veszélyben van. Mielőtt ennek részleteibe belemennénk, beszéljünk arról, hogy mióta termesztenek, dolgoznak fel és exportálnak kratomot.

A kratom múltja Indonéziában
Mint tudjuk, Indonézia legnagyobb része Borneó szigetén terül el. A kratom számára a legjobb termesztési körülményekkel Borneó rendelkezik a világon, ezért is fordul elő természetes módon, nagy mennyiségben a szigeten.
Az indonéz emberek sok-sok éve ismerik és használják is szertartásosan a kratomot. Hagyományos-, és a mai, modern kultúrájuk révén egyaránt azt tapasztalják, hogy a kratom fogyasztása számos jótékony hatással bír életükre. Különösen sokan számolnak be arról is, hogy a vidéki régiók mezőgazdasági dolgozói egy-egy hosszú nap után kikapcsolódásként fogyasztanak kratomot.

A kratom jövője Indonéziában
Jelenleg a világ kratomkínálatának 95%-a Indonéziából származik, annak ellenére, hogy a helyi fogyasztása tilos. Az indonéz kratomültetvények sok gazda számára hatalmas bevétellel járnak, és az üzletág folyamatosan növekszik. A növekedés nagy hányadát az USA kratom iránti kereslete biztosítja.
Sajnos jelenleg is tárgyalások folynak olyan jogszabályok elfogadásáról, amelyek 2024-re betilthatják a kratomgazdaságokat Indonéziában. Bár ezeket a törvényjavaslatokat egyelőre még nem fogadták el, lehetetlen előre megmondani, hogy mi lesz végül.
Ha a törvényt elfogadják, a világon hozzáférhető kratom mennyisége erősen korlátozott lesz, és ennek a jelenleg megfizethető terméknek az ára valószínűleg az egekbe szökik majd. A helyi kratomgazdák kapnak időt, hogy áttérjenek más termelési ágazatra, de sokan aggódnak amiatt, hogy mi lesz a jövőben a megélhetésükkel.
Az Amerikai Kratom Szövetség, más néven AKA, erőfeszítéseket tesz azért, hogy kapcsolatba léphessen az indonéz kormánnyal és más szervezetekkel, hogy megpróbálják megakadályozni a súlyos károkat okozó törvények elfogadását. Csak az idő múlása fogja megmutatni, milyen változások következnek be kratom exportjában.

Kratom – egy bizonytalan iparág
Mint az látható, a kratomipar meglehetősen bizonytalannak mondható. Mivel az Egyesült Államok kratomipara a világ más országaira van utalva, oda kell figyelnünk az ezekben az országokban érvényes törvényekre és exportszabályokra. És nem mindig szabályozható, hogyan is változnak meg mindezek.
 

Image