Image

Mitragyna Javanica - a kratom alternatíva

A Kratom / Mitragyna speciosa kétségtelenül a legnépszerűbb növény a Mitragyna nemzetségben. Ami a legtöbb ember számára az egyetlen növény ebben a kategóriában. Azonban számos más Mitragyna növény is létezik, amelyek közül az egyik a Mitragyna Javanica. A Mitragyna diversifolia néven is ismert M. javanica ugyanazokból a délkelet-ázsiai régiókból származik, mint a kratom. A két növény bár számos hasonlóságot mutat, de nem jelenti azt, hogy emiatt ugyanakként kezelhetőek. A M. javanica egyedi alkaloidokat tartalmaz, és a kratomtól teljesen eltérő hatást vált ki.

A Mitragyna javanicát gyakran hasonlítják a Mitragyna speciosához, más néven a kratomhoz. A kratom egy erős gyógynövény, amely világszerte népszerűvé vált erős fájdalomcsillapító, nyugtató és stimuláló hatásainak köszönhetően. Az M. javanica hasznos kratom alternatíva lehet, bár közel sem olyan erős, mint maga a kratom. Ugyanazokat az alkaloidokat tartalmazza, de hiányoznak belőle a kratom által jól ismert meghatározó anyagok; a mitragynin és a 7-hidroximitragynin.

A két növény nagyon hasonlóan néz ki (könnyen összekeverhető): mindkettőnek magas, erős törzse és széles levelei vannak. Nehéz megkülönböztetni a kettőt anélkül, hogy tudnánk, mire fontos odafigyelni.

A M. javanica számos előnnyel jár – viszont a kratommal összehasonlítva ezek az előnyök jelentéktelennek tűnhetnek. A M. javanica azonban sok előnnyel járhat. Az egyik oka a népszerűségének az aránylag ritkasága. Még a Délkelet-Ázsiában élő emberek többsége sem ismeri ezt a különleges Mitragyna növényt. Ez alól kivételt képez Thaiföld – ott a növényt széles körben elismerik gyógyászati értéke miatt, valószínűleg a kratom 1979-es kormányzati betiltásának köszönhetően. Ez a széles körű tiltás arra késztette az embereket, hogy kratom alternatívákat keressenek, és valószínűleg ez vezetett a M. javanica felfutásához.


A Mitragyna Javanica hatásai és előnyei
A M. javanica-t gyakran hasonlítják a kratomhoz, mivel a kratom alternatívájaként ismert. Alacsonyabb dózisban energetizáló, nagyobb dózisban viszont nyugtató hatású - akárcsak a kratom. A különbségek a részletekben rejlenek.

A M. javanica a szokásos előnyök (energia, fájdalom, alvás, szorongás) tekintetében összességében gyengébb, mint a kratom, de más területeken erősebb. Először is sokkal erősebb immunerősítő és fertőzésellenes szer. Használják továbbá a vérnyomás kezelésére, az általános egészség és jólét elősegítésére, valamint a hangulat emelésére anélkül, hogy nagyobb dózisban túlságosan nyugtató hatású lenne.

A javanica legfőbb hatásai a következők lehetnek

Hangulatjavítás
A M. javanica nem tartalmaz mitragynint (a kratom elsődleges alkaloidját), amely segít egyensúlyban tartani a hangulatot és csökkenteni a szorongást és a stresszt. Azonban a fő alkaloidja, a mitrajavin úgy tűnik, hogy a mitragyninhez hasonlóan hat. Bár kevésbé erős, de képes reagálni az opioid receptorokkal, rövid távú hangulatjavulást okozva és elősegítve a relaxációt.

Fájdalomcsillapítás
Hasznos izomlazítóként, nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként. Nagyobb dózisokban figyelemre méltóbb hatást fejt ki; azonban nem várható tőle, hogy ugyanazt a hatást okozza, mint például a kratom.

Antimikrobiális hatás
Legalább 73 endofita gombát tartalmaz - ez elsőre ijesztően hangozhat, de ezek a különleges gombák erős antimikrobiális hatással rendelkeznek, így a növény hasznos lehet bárki számára, aki mikrobiális fertőzéssel (pl. influenza, hasmenés, bárányhimlő, stb.) szeretne megküzdeni.

Vérnyomásszabályozás
Az ajmalicin a M. javanica alkaloidja, amely az aktivitás csökkentésével és a sima érizmok ellazításával segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Az opiátmegvonás tüneteinek kezelése
Némi enyhülést nyújthat az opioid alacsony-közepes elvonási tünetek leküzdésére esetén. Bármi, ami opioid tulajdonságokkal rendelkezik, függőséget okozhat; érdemes óvatosnak lenni bármilyen gyógyszer használata során, legyen az növényi, vényköteles vagy vény nélkül kapható.

Javanica, mint kratom alternatíva
A Mitragyna javanica egy gyógynövény, és számos olyan előnnyel járhat, mint a kratom, bár összességében kijelenthető, hogy kevésbé hatásos. Bár kevésbé stimuláló hatásokat eredményezhet, ugyanakkor kevesebb mellékhatás kockázatát hordozza.
 

Image