Image

Mi az a kratom tea és mennyire biztonságos?

A kratom tudományosan Mitragyna speciosa néven ismert, faszerű növények csoportja, amely a kávénövény családba (Rubiaceae) tartozik. Hosszú múltra tekint vissza Délkelet-Ázsiában, ahol leveleit különféle orvosi célokra, valamint stimuláló hatásukra alapozva használták fel. 
 
Az elmúlt években a kratom tea nagy népszerűségre tett szert a természetes gyógymódok kedvelők körében természetes fájdalomcsillapító és hangulatjavító tulajdonságai miatt. Bár a kratom legális, a kratom teával és más kratom alapú termékekkel kapcsolatban vannak biztonsági aggályok, melyek óvatosságra intik a kratom-fogyasztókat.
 

Mi a kratom tea?
A Kratom teát hagyományosan a kratom fáról szedett levelekből főzik (Mitragyna speciosa). Ez a technika őshonos Délkelet-Ázsia bizonyos részein, beleértve Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet is. A Kratomot többféle néven ismerhetjük, például: Maeng Da, ketum, biak-biak, thom, thang és kakum.
 
A földeken dolgozók annak idején azért rágták a Kratom leveleket, hogy növeljék energiájukat és állóképességüket, és enyhítsék a fáradtságot. Ezek a levelek használatosak voltak gyógynövényként különböző betegségek kezelésére is, beleértve a köhögést, hasmenést, cukorbetegséget és a magas vérnyomást. Hasonlóképpen használták az ópium helyettesítésére vagy ópium-megvonására is akár. A Kratom leveleket régebben általában csak megrágták, összetörték és teába főzték, esetleg füstölőként használták. Ma már a megőrlést követően főként tabletták és porok készítéséhez használják a leveleket.
 
Összegezve
A Kratom teát a kratom fa leveleinek főzésével készítik. Különböző célokra használják, beleértve a fájdalomcsillapítást, serkentő hatásait kihasználva, vagy akár a hagyományos gyógyászati ​​alkalmazások részeként.
 

A kratom tea hatásai
A kratom tea készítéséhez használt Kratom levelek több mint 40 aktív vegyületet tartalmaznak, a legfontosabbak közülük a mitragynine és a 7-Hydroxymitragynine. Erről részletesebben itt írunk. Ezek a vegyületek az agy különböző receptoraira hatnak, az adagolástól függően hasonló hatásokat okoznak, mint a stimulánsok és az opioid fájdalomcsillapítók.
 
Kis, 1–5 gramm közötti adagokban a kratom stimulánsként hat, és beszámolók szerint növeli az energiát, emiatt éberebbé és szociálisabb hangulatúvá tehet. Nagyobb, 5–15 gramm közötti adagokban nyugtató hatású lehet, hasonlóan az opioid fájdalomcsillapítókhoz, például a morfinhoz és a kodeinhez, ami nyugodabbá tehet - egyfajta eufórikus hangulattal. A magasabb dózistartományt hagyományosan olyan állapotok kezelésére használják, mint a hasmenés és a köhögés. Hasonlóképpen használják az opioid megvonási tünetek kezelésére is. Kifejezetten nagy, 15 gramm feletti adagokban a kratom nyugtató hatása sokkal jelentősebb lehet, és akár eszméletvesztést is okozhat.
 
Érdemes megjegyezni, hogy a Délkelet-Ázsia különböző részeiből származó kratom levelek különböző szintű mitragyninnel rendelkezhetnek. A malajziai kratom levelek koncentrációja sokkal alacsonyabb (12%), míg a thaiföldi kratom leveleké magasabb lehet (66%).
 
Összegezve
A kratom tea hatása az adagolástól függően változik. Az alacsonyabb dózisoknak stimuláns hatása van, míg a nagyobb dózisoknak fájdalomcsillapító hatása hasonló, mint az opioid gyógyszereké.


Biztonságos-e a kratom?
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) semmilyen orvosi célra nem hagyott jóvá kratom teát vagy kratom alapú termékeket. Sőt, a Drug Enforcement Agency (DEA) aggodalomra okot adó gyógyszerként sorolta be a kratomot. Az európai országokban (például Dániában, Litvániában, Lengyelországban, Lettországban, Romániában és Svédországban) a kratom használatát és birtoklását ellenőrzik. Más országok (például Malajzia, Mianmar és Ausztrália) a kábítószerre vonatkozó törvényeik szerint ellenőrzik a kratomot. Eközben Új-Zélandon a gyógyszer-módosítási rendeletek alapján ellenőrzik a kratomot.
 
Az egyik ok, amiért a kratom számos területen korlátozott, az az, hogy nincs bizonyíték arra, hogy biztonságos vagy hasznos lenne - egészségügyi célokra. Emellett függőséget is okozhat, és súlyos egészségügyi következményekkel, köztük a halállal is összefüggésbe hozható.
 
A National Poison Data rendszer adatainak egyik legutóbbi áttekintése szerint több mint 2.312 ember számolt be arról, hogy a kratom megbetegítette őket, vagy valakit, akit ismernek. Ezenkívül 44 halálesetet jelentettek a kratom használatához kapcsolódóan - többségük más összetevőkkel kevert kratom termékeket fogyasztott. Fontos megjegyezni, hogy az FDA nem ellenőrzi és nem szabályozza a kratom-kiegészítők adagolását vagy tisztaságát, ezért a kratom-termékek nem feltétlenül azt tartalmazzák, ami a címkéjüken szerepel.
 
Összegezve
Nincs bizonyíték arra, hogy a kratom tea biztonságos vagy hatásos egészségügyi célokra. Ráadásul a biztonsági aggályai miatt számos országban korlátozáshoz vezethet. Noha az Egyesült Államokban legális, aggodalomra okot adó gyógyszernek minősül.
 

Kratom tea kockázatok és mellékhatások
A Kratom használatát különféle mellékhatásokhoz (és akár betegségekhez) kapcsolták, többek között:

 • kiszáradás
 • székrekedés
 • étvágytalanság
 • fogyás
 • anorexia
 • hányinger
 • fokozott vizelési inger
 • rohamok
 • pszichózis
 • hallucinációk

Az FDA a kratom használatával és helytelen alkalmazásával kapcsolatos 44 halálesetről is beszámolt. Mint más opioidok, a kratom rendszeres használata is függőséget okozhat. Tehát a felhasználók elvonási tüneteket tapasztalhatnak, amikor abbahagyják a szedését. A kratom megvonásának tünetei a következők lehetnek:

 • izomfájdalom
 • rángatózó mozgás
 • álmatlanság
 • ingerlékenység
 • ellenséges hangulat
 • agresszió
 • érzelmi változékonyság, hangulatingadozások
 • orrfolyás

 
Összegezve
A Kratom különféle mellékhatásokat okozhat, valamint rendszeres használata függőséghez vezethet és elvonási tüneteket okozhat.
 

Image